6.1
4. Baca działa jako jednoosobowy szef gospodarki szałaśniczej, który zarządza całością spraw w okresie wypasu, jest też właścicielem części stad i całości zabudowań na pastwiskach. To on rekrutuje i nadzoruje swoich pracowników, czyli juhasów i honielników, zapewnia im pożywienie, dogaduje z gazdami warunki wypasu ich owiec, negocjuje z właścicielami pastwisk wynagrodzenie za wypas. Niegdyś rozmowy te odbywały się po Nowym Roku i wczesną wiosną, obecnie trwają w całym okresie jesienno-zimowym. Wszystkie te skomplikowane negocjacje, często prowadzone z kilkudziesięcioma osobami, zawierane są na ,,słowo" bez formalności na papierze, a ich rękojmią jest honor i reputacja obu stron. Bacowie to najczęściej osoby pełne pasji do zawodu traktujące życie na halach jako najważniejszy element swojego życia.
J.
[Zwięźle pobyt na szałasie określa baca Tadeusz Mierzwa ,,bacówka to mój tymczasowy dom"]
Jan Hyrczyk tak mówi: ,,bacowanie jest dla mnie całym zyciem, z tego zyje. Podoba mi sie, ze to jest tradycja góralska, a ze jestem goralem to sie cieszym tym”